Primjeri uspješne suradnje s industrijom i poduzetnicima na projektu EuroCC 2

06. 06. 2023.

Uspješnice EuroCC

 

Objavljena je nova publikacija EuroCC Booklet - Success Stories 2023, u kojoj su predstavljene uspješnice suradnje nacionalnih centara kompetencija za HPC s industrijom i poduzetnicima. Među opisanim primjerima uspješnih suradnji nalaze se i tri primjera iz Hrvatske opisana u poglavlju Proizvodnja i inženjerstvo.


Projekt EuroCC 2 omogućuje industriji i poduzetnicima da korištenjem HPC/HPDA/AI tehnologija unaprijede i uvedu inovacije u svoje poslovanje. Kroz suradnju s industrijom i poduzetnicima, nacionalni centri kompetencija potiču konkurentnost i razvoj europskog gospodarstva. U publikaciji su objavljeni primjeri koji se odnose na suradnju u području informacijske tehnologije i razvoja softvera, u području okoliša, energije i poljoprivrede, prirodnih znanosti i aeronautike, proizvodnje i inženjerstva, financija, farmacije i medicine, prometa i logistike, komunikacija, te javnog djelovanja. Svi primjeri uspješnih suradnji objavljeni u publikaciji uključuju opis poslovnih izazova, rješenja i utjecaj koji implementirana rješenja imaju na poslovanje.


Hrvatski centar kompetencija za HPC (HR HPC CC) predstavio je tri primjera uspješne suradnje s malim i srednjim poduzećima u poglavlju Proizvodnja i inženjering. Prvi primjer opisuje suradnju s tvrtkom specijaliziranom za izradu inteligentnih senzorskih sustava za hotele. Suradnja s HR HPC CC bila je fokusirana na korištenje HPC-HPDA tehnologije za poboljšanje senzorskih tehnologija korištenih pri regulaciji protoka cijevi. HR HPC CC je sa Zavodom za mehaniku fluida i računalno inženjerstvo Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pružao podršku u analitici velikih podataka prikupljenih pomoću osciloskopa. Druga uspješna suradnja odnosi se na rad s tvrtkom iz područja strojarstva koja je pripremila numeričku analizu i procjenu konceptualnog prijedloga riječne brane. Suradnja s HR HPC CC bila je usmjerena na procjenu izvedivosti, te analizu i vizualizaciju poplava korištenjem računalne dinamike fluida (CFD). Treća suradnja fokusirala se na optimizaciji koda korištenog pri modeliranju protoka za područja u riziku od poplava. 


Hrvatski centar kompetencija će kroz projekt EuroCC 2 nastaviti surađivati s gospodarstvenicima na transferu tehnologija i razvoju poslovanja, uključujući podršku u programu testiranja tehnoloških rješenja prije ulaganja (eng. Test before invest) i dokazivanju inovativnog koncepta (eng. Proof of Concept), a za gospodarstvenike nude i specijalizirane tečajeve i radionice u području HPC/HPDA/AI te podršku u prijavi projekata za pristup europskim superračunalima.