Brži razvoj znanosti, gospodarstva i društva primjenom HPC-a

19. 10. 2023.

dan hpc

Što je HPC i kako on pomaže u razvoju znanosti, gospodarstva i društva saznajte na Danu Hrvatskog centra kompetencija za HPC koji će se održati 8. studenog 2023. u prostorima Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC okupit će nacionalne i europske stručnjake iz područja računarstva visokih performansi. Program događanja donosi mnoštvo zanimljivih tema iz područja HPC-a, od statusa razvoja europskog superračunalnog sustava, aktivnostima Hrvatskog centra kompetencija za HPC pa do konkretnih primjera primjene HPC-a u području znanosti i gospodarstva.

Iz programa Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC izdvajamo tematski blok „HPC u praksi“. U izlaganju pod nazivom „Duboko učenje u matematici“ izv. prof. dr. sc. Domagoj Vlah s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavit će primjere znanstvene primjene dubokog učenja u više područja matematike koja zahtijevaju značajniju količinu GPU i CPU računanja, a koja su primjenom HPC infrastrukture postala brža i kvalitetnija. Dr. sc. Marinko Nujić iz tvrtke IB-Nujić d.o.o. će u predavanju pod nazivom „Prezentacija modela H_SIM-2D za proračun plitkih voda“ predstaviti kako je raspodjela izračuna na sve dostupne CPU-ove paralelizacijom utjecala na modeliranje poplavnih područja. Stručnjak za računalno modeliranje, Luka Bilić iz tvrtke Selvita d.o.o. će, u predavanju „Utjecaj HPC-a na pretkliničko otkrivanje lijekova“ predstaviti niz strategija za pretkliničko otkrivanje lijekova koje se temelje na primjeni HPC-a te pojasniti kako računalno potpomognuto otkrivanje lijekova štedi vrijeme, smanjuje troškove razvoja lijekova te omogućava nove modalitete lijekova. „Suvremena prognoza vremena i HPC“ predavanje je dr. sc. Kristiana Horvatha, stručnjaka za numeričko modeliranje atmosfere iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u kojem možete saznati kako napredni HPC sustavi pomažu u proučavanju klime na primjerima korištenja superračunala DHMZ-a u zadnjih 30-ak godina.  

Prijavite se za sudjelovanje u Danu Hrvatskog centra kompetencija za HPC i saznajte više o tome kako se primjenom HPC-a možemo nositi s nizom znanstvenih, gospodarstvenih i društvenih izazova.

Računarstvo visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC) predstavlja tehnologije i korištenje moćnih superračunala za velike i brze izračune, toliko zahtjevne ih nije moguće izvršiti pomoću računala opće namjene. HPC uključuje modeliranje i simulaciju, naprednu analizu podataka i vizualizaciju, a zahvaljujući njegovoj interdisciplinarnosti i mogućnosti obrade velikih podataka izvođenja kompleksnih izračuna gotovo da i ne postoji društveno, znanstveno ili industrijsko područje u kojem HPC nije našao svoju primjenu.

Hrvatski centar kompetencija za HPC (HR HPC CC) dio je mreže centara kompetencija za HPC nastalih u okviru projekata EuroCC i EuroCC 2 čiju uspostavu i rad je sufinanciralo Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU). Mreža uspostavljenih centara kompetencija za HPC rezultat je Inicijative EuroHPC kojom se razvija paneuropska HPC infrastruktura i europski HPC ekosustav.