HR HPC CC na konferenciji EuroCC i CASTIEL projekata u Crnoj Gori

06. 09. 2022.

Hrvatski centar kompetencija za HPC sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji projekata EuroCC i CASTIEL, koja će se održavati u razdoblju od 7. do 9. rujna u Hotelu Mediteran u Bečićima, Budva, Crna Gora.

Ovo je prvo izdanje međunarodne konferencije Uniting Competences for a Stronger Europe u okviru projekta „National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC" te projekta CASTIEL, a okupiti će više od 200 stručnjaka iz 33 države članice Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU).

Uvodni govor i prezentaciju o projektima EuroCC i CASTIEL održat će Bastian Koller, zamjenik direktora Centra za računarstvo visokih performansi Sveučilišta u Stuttgartu (HLRS). Konferencija će biti otvorena za javnost 8. rujna u 13:00 sati uz prijenos uživo na službenoj stranici projekta EuroCC.

Konferencija će se baviti temama iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC) te povezanim područjima poput analize velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA), tehnologije umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI), strojnog učenja, paralelnog programiranja, računalnih simulacija itd.
Naglasak će biti stavljen na naprednu e-infrastrukturu, čija je ključna komponenta upravo HPC, koji doprinosi razvoju moderne znanosti i ključan je za mnoga napredna istraživanja.

Sudionici će imati priliku naučiti više o važnosti nacionalnih centara kompetencija za HPC diljem Europe, ali i sudjelovati u panelima: "HPC+ u akademskoj zajednici, javnoj upravi - najbolje prakse" te "Budućnost nacionalnih centara kompetencija za HPC". Osim navedenog, u okviru panela "HPC4SME2" i "SMEs i HPC+" predstavit će se uspješne priče projekata i slučajevi usmjereni na najkvalitetnije eksperimente inovativnih malih i srednjih poduzeća diljem Europe, u područjima korištenja umjetne inteligencije, cloud tehnologije, HPC-a i drugih.

Pozivamo stručnu i širu javnost da se, ukoliko su zainteresirani za sudjelovanje u dijelu konferencije otvorenom za javnost, prijave na sljedeću e-mail adresu.

Detalje o programu možete preuzeti ovdje, a informacije o samoj konferenciji potražite na sljedećoj poveznici.