Statistička analiza podataka primjenom HPC-a

25. 10. 2023.

dan hpc


Prof. Tomáš Mrkvička University of South BohemiaNa Danu Hrvatskog centra kompetencija za HPC prof. Tomáš Mrkvička sa Sveučilišta Južne Češke u Českim Budejovicama održat će pozvano predavanje „Computational Issues when Testing Using Functional Test Statistic: The R Package GET“. Renomirani znanstvenik iz područja statistike i teorije vjerojatnosti, prof. Mrkvička, govorit će o računalnim izazovima prilikom korištenja statističkih metoda dostupnih u R paketu GET. Metode neparametarskih testiranja sa statistikom funkcionalnog testa koje primjerice koriste slikovne podatke mozga ili studije povezanosti genoma donose računalne izazove za visokodimenzionalne testove, a koriste se kada su od interesa detaljnije informacije o problemu. Jedan od takvih primjera je kada je za istraživanje važno ne samo je li zagrijavanje statistički značajno, već i u kojim se danima u godini ili u kojim regijama može uočiti značajno zagrijavanje.

Program Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC u fokus stavlja praktičnu primjenu računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), ključne tehnologije za velike i brze izračune koje nije moguće izvršiti pomoću računala opće namjene. HPC uključuje kompleksne izračune, modeliranje i simulaciju, naprednu analizu podataka i vizualizaciju, a zahvaljujući njegovoj interdisciplinarnosti gotovo da i ne postoji društveno, znanstveno ili industrijsko područje u kojem HPC nije našao svoju primjenu.

Prijavite se za sudjelovanje u Danu Hrvatskog centra kompetencija za HPC u Srcu i saznajte više o tome kako se primjenom HPC-a možemo nositi s nizom znanstvenih, gospodarstvenih i društvenih izazova.

Hrvatski centar kompetencija za HPC (HR HPC CC) dio je mreže centara kompetencija za HPC nastalih u okviru projekata EuroCC i EuroCC 2 čiju uspostavu i rad je sufinanciralo Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU). Mreža uspostavljenih centara kompetencija za HPC rezultat je Inicijative EuroHPC kojom se razvija paneuropska HPC infrastruktura i europski HPC ekosustav.