Sastanak EuroCC 2: Unapređenje suradnje europskih centara kompetencija za HPC i Centara izvrsnosti za HPC

30. 04. 2024.

NCC_CoE_allhandsmeeting_in_Slovakia

Predstavnici Hrvatskog centra kompetencija za HPC (Računarstvo visokih performansi) iz Srca sudjelovali su na All Hands Meetingu projekta EuroCC 2 i projekta CASTIEL 2 u Slovačkoj. Na sastanku se od 22. do 24. travnja 2024. okupilo više od 100 stručnjaka i predstavnika europskih nacionalnih centara kompetencija za HPC i Centara izvrsnosti za HPC s ciljem edukacije i unapređenja suradnje među spomenutim projektima.  


Projekt EuroCC 2, koji je okupio predstavnike iz 32 zemlje članice, predstavlja ključnu inicijativu za razvoj računarstva visokih performansi u Europi. Na sastanku su se razmjenjivala  znanja, iskustva te dogovarale suradnje kako bi se osigurala podrška sadašnjim i budućim korisnicima HPC-a u pristupu nacionalnim i europskim superračunalima. Cilj je osigurati da korisnici HPC-a imaju sve potrebne informacije i podršku za učinkovito korištenje superračunala te pristup najnovijim znanstvenim i tehnološkim resursima.


Rad europskih centara izvrsnosti za HPC u područjima poput znanosti o okolišu, obnovljive energije, biologije, medicine ili velikih podataka i globalne sustavne znanosti utječe na mnoge aspekte našeg svakodnevnog života te Hrvatski kompetencijski centar za HPC veliku pažnju posvećuje sudjelovanju u ovoj važnoj inicijativi i daljnjem razvoju suradnje unutar europske HPC zajednice.

allhandsmeeting_Slovakia_EuroCC2_CASTIEL2

EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference in Slovakia