Pristup i korištenje hrvatskih i europskih superračunala

14. 11. 2023.

FERIT radionica

U utorak 21.11.2023. godine s početkom u 11:30 sati, na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija na adresi Cara Hadrijana 10b, Osijek u dvorani K2-1, u sklopu projekta EuroCC 2, bit će održana radionica u tri dijela: 


1.    Predstavljanje resursa Supek i Vrančić
Emir Imamagić, Predstojnik Sektora za napredno računanje, Sveučilišni računski centar, Zagreb


Usluga Srca „Napredno računanje“ namijenjena je istraživačima koji u svom radu koriste ili planiraju koristiti tehnologije naprednog računanja za rješavanje resursno zahtjevnih izazova. U okviru prezentacije bit će predstavljeni resurs za računarstvo visokih performansi „Supek“ i resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“ uspostavljeni u okviru projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

2.    Aplikacije za strojno učenje na resursu Supek
Marko Kvakić, e-znanstvenik, Sveučilišni računski centar, Zagreb

Radionica će se fokusirati na trenutnu podršku u vidu aplikacija i načina na koji su implementirane na superračunalu Supek. Kroz osnovni primjer napisan u knjižnici PyTorch, demonstrirat će se izgradnja i pokretanje kontejnera (korištenih u svrhu dostavljanja Python aplikacija), te raspodjeljivanje proračuna strojnog učenja na više grafičkih procesora i čvorova.

3.    EuroHPC - pristup europskim superračunalima
Jurica Špoljar, administrator HPC sustava


Pružit će se uvid u rad EuroHPC JU-a, projekt EuroCC2, te dati najbitnije informacije potrebne za prijavu pristupa resursima dostupnim kroz pozive EuroHPC-a. Prezentirat će se dostupna superračunala, te različite vrste pristupa koji se nude svima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a na radionicu su pozvani studenti, istraživači, zaposleni u tvrtkama i javnim institucijama
Za sva pitanja, slobodno kontaktirajte na goran.martinovic@ferit.hr.