Otvoren poziv za pristup europskim superračunalima

27. 02. 2024.

Europsko superracunalo

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) otvorilo je poziv za regularan pristup (Regular Access Mode) i ekstreman pristup (Extreme Scale Access Mode) EuroHPC resursima. Pozivi su kontinuirano otvoreni, s unaprijed definiranim datumima prekida (cut off date), kad se pokreće evaluacija prijedloga dostavljenih do tog datuma.
Oba poziva nude tri različite kategorije prijavitelja:
•    znanstveni pristup - namijenjen prijavama iz akademske zajednice i javnih istraživačkih instituta
•    industrijski pristup - namijenjen prijavama s glavnim istraživačem (Principal Investigator - PI) iz industrije
•    pristup javnoj upravi - namijenjen prijavama s glavnim istraživačem (PI) iz javnog sektora.

Ekstreman pristup (Extreme Scale Access Mode) namijenjen je projektima visoke inovativne vrijednosti i otvoren je prema svim granama znanosti i industrije koji mogu opravdati potrebu za velikim količinama resursa u smislu vremena računanja, pohrane i podrške. EuroHPC JU ovim Extreme Scale pozivom omogućuje pristup sljedećim resursima: Leonardo, smješten u Italiji, LUMI, smješten u Finskoj i MareNostrum5, smješten u Španjolskoj. Poziv je otvoren do 5. travnja 2024., 10:00 (CEST). Maksimalno vrijeme do pristupa resursima je šest mjeseci nakon datuma prekida, a  dodjela će biti odobrena na razdoblje od jedne godine (jednogodišnji pristup).

Extreme scale call chart

 

Regularan pristup (Regular Access Mode) otvoren je za sva područja znanosti, industrije i javnog sektora te za prijave koje mogu opravdati potrebu za velikim alokacijama u smislu računalnog vremena, pohrane podataka i podrške, ali i omogućuju znanstvenu inovaciju u obuhvaćenim područjima. Ovaj pristup distribuira resurse iz EuroHPC petaskalnih sustava: Vega, Karolina, MeluXina i Discoverer i pre-exascale sustava: LUMI, Leonardo i MareNostrum5.

Poziv je otvoren do 25. ožujka 2024., 10:00 (CEST). Maksimalno vrijeme do pristupa resursima je četiri mjeseca nakon datuma prekida, dok će dodjela biti odobrena na razdoblje od jedne godine (Jednogodišnji pristup).

Regular scale call chart

Sva dokumentacija relevantna za oba poziva dostupna je na EuroHPC Access Calls - European Commission (europa.eu), uključujući pravila pristupa i prijavni obrazac. Više o različitim modelima pristupa EuroHPC resursima možete pročitati na našim stranicama