Otkrivanje novih inhibitora DNA metilacije uz pomoć superračunala

16. 11. 2023.

Enzim_IRB_projekt

S ciljem nastavka  započetog istraživanja pod mentorstvom profesora Željka Svedružića ( † 20. travnja 2023.), znanstveni tim sa Sveučilišta u Rijeci i Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković uspješno je prijavio i osigurao sredstva za provedbu projekta EHPC-BEN-2023B11-013 na superračunalu LUMI. Ovaj iznimno moćan sustav, HPE Cray EX, s instaliranom snagom od 0,3091 Exaflopsa, smješten je u EuroHPC centru CSC u Finskoj i treće je  najjače superračunalo na svijetu.


Ovim EuroHPC projektom istraživačkom timu je dodijeljeno vrijednih 876,00 jezgri sati, pružajući im resurse potrebne za daljnje sondiranje područja DNA metilacije. Cilj istraživanja je ostati usmjeren na pronalaženje novih inhibitora DNA metilacije, a rezultati bi trebali omogućiti razvoj učinkovitih simulacija DNA struktura u vremenskom okviru u okviru nekoliko milisekundi, a napredna istraživanja ne samo da doprinose razumijevanju temeljnih mehanizama DNA metilacije, već otvaraju i mogućnosti razvoja novih terapeutskih pristupa. Znanstvenici se posebno nadaju da će njihovi napori dovesti do otkrića novih inhibitora DNA metilacije, čija bi primjena mogla imati značajan utjecaj u liječenju ozbiljnih bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti , Parkinsonove bolesti te drugih složenih patologija. 

Ovo istraživanje ima potencijal ne samo za proširenje našeg znanja o molekularnim procesima u organizmu, već i za stvaranje temelja za razvoj ciljanih terapija koje bi mogle revolucionirati medicinsku praksu, a sve to uz pomoć računarstva visokih performansi (High Performance Computing, HPC).