Održane interaktivne radionice od Linuxa do Galaxya

29. 05. 2024.

MajaArnaut_radionicauSrcu

U razdoblju od 17. do 27. svibnja 2024. godine, Sveučilišni računski centar Srce je u sklopu projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC2) organizirao tri interaktivne radionice za sve sadašnje i buduće korisnike usluge Napredno računanje.    

Na trodnevnoj radionici "Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić", stručnjaci iz Srca detaljno su predstavili postupak prijave, pristup dostupnim resursima te način rada i upravljanja zadacima na HPC resursu "Supek" i HTC resursu "Vrančić".   

Prvi dan, 17. svibnja, održana je uvodna radionica „Linux za korisnike usluge Napredno računanje“ namijenjena polaznicima radionice "Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić" koji nisu upoznati s radom u operacijskom sustavu Linux ili su s njime upoznati u manjoj mjeri. Drugog dana, 20. svibnja, polaznici su dobili teorijski pregled svih segmenata korištenja naprednih resursa Sveučilišnog računskog centra, dok su treći dan samostalno rješavali praktične zadatke putem primjera upotrebe različitih znanstvenih aplikacija.   

Radionica "Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić" predstavljala je svojevrsni uvod u drugu radionicu u seriji, "Korištenje kontejnera na resursima za napredno računanje". Sudionici su se na toj radionici upoznali s konceptom kontejnerizacije te su praktično istraživali izgradnju i primjenu kontejnera na superračunalu "Supek".   

Na trećoj radionici u seriji,  "Uvod u u korištenje platforme Galaxy", polaznici su imali priliku upoznati se s platformom Galaxy, naučiti o načinu pristupa, te su im objašnjene osnovne navigacijske vještine i korištenje dostupnih alata.   

Sudionici su pokazali poseban interes za mogućnosti izvođenja aplikacija u grafičkom sučelju, razliku između interaktivne izgradnje i izgradnje kontejnera definicijskim datotekama te razlike između drugih postojećih Galaxy instanci. 

Sljedeći set radionica planiran je za srpanj 2024. godine te će biti u online formatu.