Na FERIT-u održane radionice i predavanja „Istraživanje HPC svijeta“

11. 03. 2024.

Predavanje na FERIT-u

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT), u sklopu aktivnosti Hrvatskog centra kompetencija za HPC i projekta EuroCC 2, u petak, 23. veljače 2024., održane su radionice i predavanja s ciljem promicanja korištenja računarstva visokih performansi (HPC) i provedbu trening aktivnosti.

Uvodnu radionicu održao je Gordan Janeš iz Sveučilišnog informatičkog centra Sveučilišta u Rijeci, predstavljajući značajke i mogućnosti superračunala Bura. Nakon toga, predavači su podijelili vlastita iskustva u korištenju računarstva visokih performansi. Doc. dr. sc. Vinko Petričević demonstrirao je primjenu HPC-a na primjeru traženja klike u ogromnom vrlo rijetkom grafu, dok je dr. sc. Marko Babić s Sveučilišta u Rijeci govorio o primjeni u kemiji simuliranjem svojstava peptida. Dr. sc. Davor Davidović s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu prezentirao je rješavanje Hermitskih svojstvenih problema na superračunalima, dok je Ante Sikirica iz Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci govorio o primjeni superračunala u fizici, posebno dinamici fluida, te je održao radionicu na kojoj je demonstrirana primjena OpenFOAM-a.

Zaključni dio programa obuhvatio je radionicu na temu analize svojstava i međudjelovanja lijekova pomoću EuroHPC-a, koju je vodio dr. sc. Draško Tomić s Instituta Ruđer Bošković. Sudjelovanje na svim radionicama i predavanjima bilo je moguće i uživo i online, a ukupno je sudjelovalo 40 sudionika.