HR HPC CC predstavljen na MIPRO 2024

07. 06. 2024.

 

StandHRHPCCCnaMIPRO2024

Na 47. međunarodnom skupu za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) su se okupili stručnjaci iz sustava znanosti i obrazovanja, gospodarstva i javne uprave, predstavio se i Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC). MIPRO konferencija bila je prilika za predstavljanje mogućnosti upotrebe HPC/HPDA/AI tehnologije na način da je HR HPC CC imao štand te svim sudionicima bio nadohvat ruke za odgovore na sva pitanja potencijalnim korisnicima svojih usluga.


Osim edukacije i treninga u području HPC-a, Centar pruža i konzultantske usluge za industriju, akademsku zajednicu i javnu upravu, a jedan od ciljeva Centra je i popularizacija HPC-a kao alata za optimizaciju poslovanja. Polaznici konferencije MIPRO mogli su se upoznati s različitim modelima prijava za korištenje nacionalnih i EuroHPC resursa, s primjerima suradnje akademske zajednice i privatnog sektora na primjeni HPC tehnologija te sa drugim aktivnostima i planovima Centra.
Predstavljanje Centra na konferenciji organizirano je u suradnji sa Slovenskim nacionalnim centrom kompetencija koji djeluje kroz Slovensku nacionalnu mrežu za superračunarstvo – SLING. Oba nacionalna centra razvijaju se uz podršku projekta National Competence Centres in the framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC 2) kao dio europske mreže od 32 centra kompetencija za HPC.


Na istom mjestu je predstavljen i projekt EDIH CROBOHUB++  putem kojeg Srce s još 6 projektnih partnera pomaže u podizanju opće razine digitalne zrelosti i zelene transformacije gospodarstva te javne i državne uprave kroz pružanje stručnih usluga i korištenje infrastrukture projektnog konzorcija.

 

CrobohubStand_RavnateljMaric i MarijaHerceg


Srce dobilo Teslino jaje za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava


Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) osvojio je „MIPRO godišnju ICT nagradu“ za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava. MIPRO je 22. svibnja 2024. na svečanom otvorenju konferencije dodijelio tri nagrade u obliku Teslinog jajeta kao simbol izvrsnosti u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a jednu od njih je preuzeo ravnatelj Srca Ivan Marić. 
„Zahvaljujem svima što su prepoznali više od 50 godina rada Srca koje je kulminiralo uspostavom Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka – HR-ZOO. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli izradi i utkali sebe u katalog usluga Srca za modernu znanost i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj. Do tog „fit for purpose“ kataloga smo došli zahvaljujući upravo suradnji sa zajednicom i ova nagrada je nagrada za zajednicu, pojedince i ustanove koji su ga s nama gradili“, naglasio je ravnatelj Srca Ivan Marić.

DodajelanagradeMIPRO2024
Nagradu je uručio akademik Karolj Skala, predsjednik Programskog odbora konferencije MIPRO, a nadahnuta je naslijeđem Nikole Tesle, pionira koji je svojim inovacijama oblikovao moderno doba, te predstavlja vrhunac kreativnosti, hrabrosti i inovativnog duha. 
Uz Srce, ostali dobitnici nagrade su:
•    Algebra u kategoriji Projekti za „Portal za napredno praćenje tržišta rada“.
•    KONČAR Digital u kategoriji Gospodarstvo za niz inovativnih proizvoda za tržište. 
•    Ivan Burazin u kategoriji Pojedinci za razvojno okruženje u oblaku i poslovnost.
•    nobelovac Ferenc Krausz u kategoriji izvan konkurencije za izniman svjetski rezultat i doprinos svjetskoj znanosti.

Isti dan je održan i okrugli stol pod nazivom „Vizija pametne budućnosti“, na kojem su uz ravnatelja Srca Ivana Marića sudjelovali izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, prorektor za znanost i istraživanje Sveučilišta Algebra, Ivan Paić, član Uprave Končar elektroindustrija i Tadej Slapnik, direktor tvrtke HashNET Slovenia.

OkruglistolMIPRO2024

MIPRO, 47. izdanje konferencije, održalo se od 20. do 24. 5. 2024. u Opatiji, pod sloganom „Razvijajući ekosustav od pijeska do oblaka“. Program cijelog skupa sastojao se od 18 savjetovanja, plenarnog istaknutog predavanja, foruma, 2 seminara, 2 panela, 2 radionice, 6 pozvanih predavanja i izložbe informacijske i komunikacijske opreme, usluga i tehnologija. Na ovom hibridnom skupu su predstavljena 403 rada od 1062 autora iz 42 zemlje svijeta (6 kontinenata), a ukupno je prisustvovalo više od tisuću sudionika.