FER-ovi istraživači sudjeluju u dizajniranju procesora Rhea, koji će biti mozak novog najsnažnijeg europskog egzaskalarnog superračunala

16. 05. 2024.

Rhea procesor na superracunalu Jupiter

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (eng. European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a (eng. Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala. JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. „Mozak“ cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, pri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora [1].

Što su egzaskalarna superračunala
Superračunala rješavaju probleme koji su značajno izvan dosega mogućnosti jednog običnog uredskog računala ili laptopa, jer superračunala mogu obraditi značajno više podataka i obavljati operacije za nekoliko sekundi, a koje bi inače trajale mjesecima ili čak desetljećima. Superračunala su načinjena od najnaprednijih, velikih i kompleksnih elemenata. Jedan od načina kako možemo opisati snagu računala jest da usporedimo koliko osnovnih operacija, kao što je na primjer zbrajanje, mogu odraditi u jednoj sekundi. Takva se usporedba mjeri u takozvanim FLOPS-ima – broju aritmetičkih operacija s pomičnim zarezom u sekundi  (eng. Floating point operations per second). Egzaskalarno računalo može izvesti više od milijardu milijardi ili 1.000.000.000.000.000.000 (1018) takvih operacija (FLOPS) u sekundi, tj. više nego jedan egzaFLOP. Trebalo bi nam milijun običnih prijenosnih računala da odrade isti broj izračuna u istom vremenu kao i egzaskalarno superračunalo. 

Zašto su egzaskalarna superračunala važna
Superračunala su od kritične važnosti za razumijevanje i odgovaranje na kompleksne izazove današnjice i budućnosti. Uz pomoć superračunala, izazovi se mogu pretvoriti u priliku za inovaciju i mogu se pronaći rješenja brojnih kompleksnih problema. Obična računala ne mogu pružiti odgovore na kompleksne probleme u istom tom vremenu, tako da se oslanjamo na superračunala da to učine za nas. 

Koristi za građane
Superračunala imaju ključnu ulogu u medicini – koristimo ih za otkrivanje novih lijekova, razvoj terapija za individualne potrebe i stanja pacijenata koji imaju rak, kardiovaskularne ili druge bolesti. Koriste se i kako bismo pronašli nove lijekove na način da testiraju jesu li molekule lijekova prikladne za lijek, ili kako bi već postojećim lijekovima našli novu primjenu. Superračunarstvo je od kritične važnosti i u drugim poljima kao što je predviđanje ekstremnih vremenskih uvjeta. Ono može pružiti precizne simulacije koje predviđaju razvoj vremenskih nepogoda, veličinu i putanju oluja i poplava. Ovo je ključno kod sustava ranog upozoravanja, kako bi se spasili ljudski životi i smanjila potencijalna šteta imovini i javnoj infrastrukturi. Ključna su i kod praćenja učinaka klimatskih promjena, tako što pomažu unaprijediti naše znanje o geofizičkim procesima, promatraju promjene u Zemljinim resursima, pomažu smanjiti ekološki otisak industrije i društva ili pomažu održivoj poljoprivredi preko numeričkih simulacija rasta bilja. 
Istovremeno, uloga superračunala ključna je i u polju nacionalne sigurnosti, obrane i suvereniteta, jer se superračunala koriste za poboljšanje kibernetičke sigurnosti i za borbu protiv kibernetičkog kriminala, posebice kod zaštite kritične infrastrukture. 

Koristi za industriju 
Superračunarstvo omogućuje industrijskim sektorima kao što su autoindustrija, avionska industrija, industrija obnovljive energije i zdravstvo da budu inovativni, povećaju produktivnost i rastu prema višoj vrijednosti proizvoda i usluga. 
Superračunarstvo ima rastući utjecaj na industrije i poslove tako što značajno smanjuje vrijeme potrebno za dizajn i proizvodnju, ubrzava dizajn novih materijala, smanjuje troškove, povećava učinkovitost resursa i skraćuje i optimizira proces odlučivanja. 

Koristi za znanost
Superračunarstvo je u samoj srži digitalne transformacije znanosti. Omogućuje dublje znanstveno razumijevanje i otkrića u gotovo svakom znanstvenom polju. 
Primjene superračunarstva u znanosti su višestruke: od fundamentalnih istraživanja (napredovanje u spoznajama o materiji ili istraživanja svemira) do znanosti o materijalima (dizajniranje novih kritičnih komponenti za sektore farmaceutike ili energetike) ili istraživanja Zemlje (modeliranje atmosferskih ili oceanskih fenomena na razini planeta). 

Superračunarstvo i umjetna inteligencija (UI)
Pristup vrhunskim superračunalnim resursima EU-a za europske start-upove u polju umjetne inteligencije, mala i srednja poduzeća i širu zajednicu umjetne inteligencije, pružit će poticaj dodatnom razvoju i skalabilnosti modela UI-ja, ubrzan trening i testiranje UI-ja, tako što će vrijeme potrebno za treniranje skratiti na tjedne, za proces koji je ranije trajao mjesecima ili čak godinama. Skraćivanje vremena za trening učinit će europska rješenja u polju umjetne inteligencije globalno kompetitivnijima. 

Europski procesor strateška je EU tehnologija i “mozak” novog EU egzaskalarnog superračunala 
Kao što je opisano ranije, superračunala predstavljaju ključne tehnologije za građane, neovisnost, industriju i znanost svakog društva. Ključna komponenta svakog računala je procesor kojega smatramo “mozgom” ili ključnom tehnologijom. 
Globalna utrka za savladavanje ove tehnologije već je počela prije nekoliko godina u SAD-u i Kini, a sada, zahvaljujući EuroHPC JU, Europa će imati dva egzaskalarna sustava u Njemačkoj i Francuskoj u 2024. i 2025., koristeći europske tehnologije i služeći europskom istraživanju i inovacijama. 

Prvo europsko egzaskalarno računalo JUPITER, superračunalna infrastruktura EuroHPC JU-a kojom će upravljati Forschungszentrum Jülich u Njemačkoj, bit će sastavljena od dvije particije: visoko skalabilnong akceleratorskog modula zasnovanog na grafičkim procesorima i modula opće namjene s procesorima s visokom memorijskom propusnosti. Modul opće namjene bit će baziran na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1. Koristeći platformu Arm® NeoverseTM V1, Rhea1 ima posebno visoku memorijsku propusnost, izuzetne računalne performance i učinkovitost za dosad neviđeni Byte/Flop omjer. Pomoći će JUPITER-u da izvodi kompleksne simulacije i aplikacijama umjetne inteligencije da rješavaju strateške, znanstvene, industrijske i okolišne izazove s niskim ugljičnim otiskom. Ova će arhitektura omogućiti sustavu da bude dobro pripremljen za integraciju budućih tehnologija, kao što je kvantno računarstvo. 

Rhea procesori koji su dizajnirani u EU i izabrani da budu ugrađeni u prvo EU egzaskalarno računalo predstavlja ogroman napredak ka europskoj neovisnosti i poslovni doprinos svih uključenih partnera. 
SiPearl i FER dugo su zajedno radili na razvoju Rhea procesora, od najranijih faza dizajna unutar projekta Europske inicijative za procesor (eng. European Processor Initaitive) [2], i predani su i dalje nastaviti ovu uspješnu stratešku suradnju u razvoju tehnologije i u budućnosti. 
„Na FER-u smo ponosni sudjelovati na jednom od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala, kao partneri s vodećim europskim industrijskim i istraživačkim organizacijama poput SiPearla, Evidena, Barcelona Supercomputing Centera i drugih kako bismo stvorili prvi europski procesor opće namjene za superračunala. Partnerstvo sa SiPearlom omogućilo nam je da radimo s vrhunskim stručnjacima industrije na dizajnu i verifikaciji proizvoda koji će postati globalno jedna od najjačih i najnaprednijih porodica procesora. Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni,“ rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci. 
„Potpisivanjem ugovora o dizajnu JUPITER-a koji će biti pilot klijent za Rheu1, SiPearlov mikroprocesor prve generacije, dosegli smo ključni trenutak u misiji koju nam je povjerila Europska unija u EPI projektu: vratiti razvoj tehnologija visokoučinkovitih mikroprocesora niske potrošnje u Europu. Ovo je vrhunac našeg zajedničkog rada, rada svih partnera u EPI konzorciju uz SiPearl, i naravno, odlučnosti Europe, posebice institucije EuroHPC, koja nas je podržavala cijelim putem. Želimo im se zahvaliti, a posebice Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, za njihov doprinos dizajnu i verifikaciji. Zajedno radimo na tome da Europa dosegne svoju tehnološku neovisnost“, rekao je Philippe Notton, CEO i osnivač kompanije SiPearl. 
„Superračunarstvo je grana koja predvodi rješavanje društvenih, akademskih i komercijalnih izazova. Ono ima krucijalnu ulogu za bilo koji kontinent, ekonomsko područje ili državu koja želi ojačati svoje vodstvo i suverenitet. Kao europska kompanija, ponosni smo da je naš sustav BullSequana XH3000 dio JUPITER-a, prvog egzaskalarnog superračunala u Europi, i da preko tog sustava podržavamo europsku ekonomsku i industrijsku neovisnost. Ovo stvara do sad neviđeni zamah u nastojanjima da Europa ostvari svoj prvi europski procesor preko SiPearla, kao rezultat rada Europske inicijative za procesor, unutar koje Eviden i FER, među ostalima, predano rade kako bi se to i ispunilo“, rekao je Eric Monchalin, potpredsjednik i voditelj odjela strojne inteligencije u Evidenu, kao i predsjednik upravnog odbora Europske inicijative za procesor. 
„Europska inicijativa za procesor stoji kao kamen temeljac europske neovisnosti, i rezultat je istinske europske suradnje među partnerima. Inicijativa koju financira EuroHPC JU jača europski lanac nabave tehnologija računarstva visokih performansi. Istovremeno, Inicijativa naglašava značaj energetski učinkovitih tehnologija, s obzirom na to da će procesor Rhea biti prvi svjetski mikroprocesor za HPC napravljen s posebnim fokusom na energetsku učinkovitost. Ovaj europski procesor donijet će revoluciju u HPC i činjenica da će biti baza za prvo europsko egzaskalarno računalo ogromna je pobjeda za Europu“, naglasio je Anders Dam Jensen, izvršni direktor EuroHPC JU-a.


[1] https://eurohpc-ju.europa.eu/procurement-contract-jupiter-first-european-exascale-supercomputer-signed-2023-10-03_en
[2] https://www.european-processor-initiative.eu/