Upitnik o obrazovnim potrebama iz područja računarstva visokih performansi

Jedna od glavnih aktivnosti projekta EuroCC je utvrđivanje kompetencija i potreba za novim obrazovnim sadržajima u područjima računarstva visokih performansi, analize podataka računalnim okolinama i postupcima visokih performansi i umjetne inteligencije (HPC/HPDA/AI) u Hrvatskoj. U sklopu te aktivnosti, Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi proveo je upitnik o obrazovnim potrebama iz područja računarstva visokih performansi (HPC) u razdoblju od 5. do 15. ožujka 2021. godine.

Upitnikom o obrazovnim potrebama iz područja računarstva visokih performansi u ovoj su fazi provedbe obuhvaćeni Znanstveni centri izvrsnosti te postojeći korisnici HPC infrastrukture iz akademske zajednice Republike Hrvatske. 

Obuka i obrazovanje ključni su za nove i postojeće HPC korisnike. Pored raspoloživih materijala za učenje, radionica i drugih obrazovnih aktivnosti primarno raspoloživih akademskoj zajednici, u prvim mjesecima projekta osmišljeno je istraživanje potreba za obukom u područjima HPC/HPDA/AI. Istraživanje će biti provedeno u nekoliko faza i bit će distribuirano istraživačima i inženjerima u akademskoj zajednici i industriji na teritoriju Republike Hrvatske.

Slične ankete o obrazovnim potrebama Hrvatski centar kompetencija za HPC će provoditi svake godine, s ciljem praćenja daljnjeg razvoja potreba za obrazovanjem u navedenim područjima te zbog vrednovanja rezultata koje postižu trenutno raspoloživi obrazovni programi.

Detaljni rezultati ovog kruga provedbe upitnika bit će dostupni i objavljeni krajem ožujka 2021. godine.