Bridging Minds: Umrežavanje i uvidi u HPC za društvene znanosti i humanistiku

11. 03. 2024.

Bridging_minds

Ako ste istraživač u društvenim znanostima ili humanistici i želite iskoristiti najnovije računalne alate kako bi unaprijedili  svoj rad, pridružite se događaju koje će vam i demistificirati svijet računarstva visokih performansi (HPC) i pokazati koji su potencijali u vašem području istraživanja.

Događaj pod nazivom Bridging Minds: Umrežavanje i uvidi u HPC za društvene znanosti i humanistiku organiziran  u okviru projekta EuroCC2, koji obuhvaća 32 Nacionalna centra kompetencija za  HPC u Europi.

U posljednjih nekoliko godina, područja društvenih znanosti i humanistike svjedočila su velikom pomaku prema računalnim metodologijama. Od analize velikih skupova podataka do simuliranja složenih društvenih fenomena, uporaba HPC-a je postala sve važnija u suočavanju s mnogobrojnim izazovima s kojima se susreću istraživači u ovoj domeni. 

Međutim, snalaženje u složenosti HPC-a često može biti zastrašujuće, pogotovo za one koji nisu upoznati s tehničkim aspektima superračunala. Stoga vas pozivamo na uvodni događaj koji će otkriti tajne HPC-a i prikazati kako možete revolucionirati vaše istraživačke napore.

Ovaj događaj namijenjen je istraživačima, edukatorima i praktičarima u društvenim znanostima i humanistici koji žele saznati više o iskorištavanju snage HPC-a.

Tijekom događanja sudionici će imati priliku: 
•    upoznati se s HPC-om: stjecanje temeljnog razumijevanja računarstva visokih performansi, uključujući njegove principe, primjene i potencijalni utjecaj na istraživanja društvenih znanosti i humanistike
•    istraživati na primjerima iz prakse: predstavljanje primjera iz stvarnog svijeta kako se HPC koristi za rješavanje različitih istraživačkih pitanja u područjima poput političkih znanosti, ekonomije, demografije, antropologije, povijesti, sociologije, lingvistike i drugih sličnih znanosti
•    dobiti praktične upute: usvajanje praktičnih savjeta i najboljih praksi za integriranje HPC-a u svoj istraživački rad, uključujući pristup računalnim resursima, optimizaciju koda i suradnju sa stručnjacima za HPC
•    umrežavanja: povezivanje s kolegama istraživačima, praktičarima i stručnjacima za HPC kako biste razmijenili ideje, podijelili iskustva i uspostavili vrijedne suradnje.

Datum: 9. - 10. travnja 2024. 
Lokacija: Centar za HPC Stuttgart (HLRS),  Stuttgart, Njemačka
Hibridni: Predavanja će biti emitirana uživo
Organizator: Projekt EuroCC 2, NCC Germany
Registracija:  Sudjelovanje na ovom događaju je besplatno, ali je potrebno ispuniti obrazac za prijavu kako biste osigurali svoje mjesto.