Otvorene prijave za radionicu "Superračunalstvo u prirodnim znanostima"

08. 05. 2023.

Superracunarstvo IRB

 

Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) organizira jednodnevno događanje pod nazivom 'Superračunalstvo u prirodnim znanostima' koje će se održati u srijedu, 17. svibnja 2023. godine, s početkom u 10:00 sati, u dvorani III. krila IRB-a. 
Događanje je namijenjeno svim znanstvenicima i istraživačima koji žele steći bolji uvid u najnovija postignuća računarstva visokih performansi (HPC) i tehnologija umjetne inteligencije (AI) u područjima molekularne medicine i biologije, računalne i medicinske kemije, te kozmologije.
Polaznici će imati priliku osvježiti postojeća znanja i steći nova u radu sa superračunalima, te naučiti kako samostalno koristiti računalne programe koji omogućavaju istraživanja u navedenim znanstvenim područjima.
Događanje se provodi u sklopu suradnje između Instituta informacijskih znanosti, Maribor (IZUM), Sveučilišta u Rijeci (UNIRI), KBC Sestre Milosrdnice i IRB-a, a u okviru aktivnosti projekta National Competence Centers in Framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC 2).


Prijave za sudjelovanje otvorene su putem poveznice.

Centar za informatiku i računarstvo IRB dio je Hrvatskog centra kompetencija za HPC, koje je središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima. Centar pridonosi osnaživanju postojećih i razvitku novih kompetencija iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), te stvara pretpostavke za sinergijsko djelovanje na izgradnji politika, financiranja i upravljanja resursima u trima područjima: HPC, analiza velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i tehnologija umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI).
Po završetku EuroCC projekta Hrvatski centar kompetencija za HPC se nastavlja razvijati kroz EuroCC 2. 
Uz Srce u ulozi voditelja konzorcija i nacionalnog partnera na projektu, podršku hrvatskim institucijama u provedbi projekta daje MZO, a Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (FERIT), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH) i Institut Ruđer Bošković sudjeluju u ulozi povezanih subjekata.

PROGRAM DOGAĐANJA: 
10:00 – 10:30: Registracija
10:30 – 10:40: Karolj Skala, Branka Medved Rogina, Pozdravni govor
10:40 - 11:20: Violeta Šikaleska - IZUM, Što dobivate na HPC Vega u otvorenom pristupu EuroHPC JU?
11:20– 12:00: Gordan Janeš – UNIRI, Usporedba korištenja SLURM/PBS-a, environmental moduli na Buri
12:00 - 12:20: Antonela Vrljičak - KBC Sestre Milosrdnice, Napredak i budući trendovi u liječenju raka prostate
12:20 – 13:00: Pauza za ručak
13:00 - 13:40: Zvonimir Vlah - IRB, Primjena superračunala u kozmologiji
13:40 - 14:20: Draško Tomić - IRB, Modeliranje složenih bolest
14:20 - 15:00: Davor  Davidović - IRB, Iskustva razvoja naprednih algoritama s primjenom u prirodnim znanostima
15:00 – 15:30: Okrugli stol
15:30: Zatvaranje događanja