Hrvatski primjer uspješnog inoviranja rada MSP kroz napredno računanje

27. 06. 2023.

AMOTS eksperiment fotografija
Fotografija preuzeta s ff4eurohpc.eu

 

Europska inicijativa za olakšavanje pristupa malim i srednjim poduzećima (MSP) računalima visokih performansi (HPC) i srodnim tehnologijama - FF4euroHPC - ima za cilj promoviranje poslovnih prednosti korištenja HPC/HPDA/AI/ML tehnologija. U protekle tri godine kroz projekt FF4euroHPC je podržano preko četrdeset eksperimenata s kojima predstavlja mogućnosti korištenja naprednog računanja u industriji.

Jedan od projekata odobrenih za financiranje bio je i eksperiment Multi-head Additive Manufacturing with Optimal HPC Thermal Stabilization (AMOTS) čiji je nositelj Mikrotvornica, domaća tvrtka specijalizirana za izradu prototipa i malih proizvodnih serija na 3D printerima, u suradnji Institutom Ruđer Bošković i njihovim Centrom za informatiku i računarstvo, te riječkom tvrtkom Yotta Advanced Computing.

Cilj eksperimenta bio je ustanoviti i predvidjeti utjecaj topline unutar stroja na konstrukciju i sustav gibanja stroja provjerama unutar simulacija korištenjem HPC infrastrukture, a sve kako bi se poboljšala montaža i ubrzala kalibracija.

Ovaj uspješno provedeni eksperiment izabran je za uspješnicu projekta FF4euroHPC. O rezultatima projekta i njegovom utjecaju na poslovanje Mikrotvornice možete saznati više u videu: