Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi na ASHPC23

16. 06. 2023.

ASHPC 2023

 

Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) sudjelovao je na ovogodišnjem Austrijsko-slovenskom HPC susretu – ASHPC23 koji se održao u Mariboru od 12. do 15. lipnja. Skup, koji je pokrenut 2015. godine kao okupljanje austrijskih stručnjaka za HPC, s vremenom je prerastao u međunarodno okupljanje stručnjaka u području naprednog računarstva koje pruža priliku za razmjenu iskustva o ključnim izazovima i ograničenjima u superračunarstvu danas, a s ciljem povećanja europske znanstvene i tehnološke konkurentnosti. 

Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi je na konferenciji bio zastupljen s dva izlaganja. Draško Tomić s Instituta Ruđer Bošković predstavio je suradnju Centra s industrijom kroz predavanje Multi-Head Additive Manufacturin with Optimal HPC Thermal Stabilization, dok je Martin Belavić iz Srca predstavio rezultate Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO) kroz koji je unaprijeđena nacionalna istraživačka i inovacijska e-infrastruktura. Poster prezentacijom predstavljen je dosadašnji rad Centra i planovi za razvoj kroz projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC 2).

Među aktualnim izlaganjima koja su predstavila istraživanja primjenom HPC tehnologije i tehnička pitanja vezana uz upotrebu HPC resursa i različitih programskih paketa, posebno izdvajamo dva pozvana predavanja. Daniel Egger iz IBM-a održao je predavanje o integriranju kvantnih računala u HPC okruženja, promovirajući kvantno računarstvo kao alat za inoviranje HPC centara, dok je Abdulrahman Azab sa Sveučilišta u Oslu održao predavanje o tehnološkim izazovima postizanja  egzaskalarnog računarstva uključujući razvoj egzaskalarnih aplikacija.

Prvi dan konferencije predstavnici Centra sudjelovali su na regionalnom sastanku nacionalnih centara kompetencija za HPC, te su sa suradnicima iz drugih nacionalnih centara raspravili izazove i prilike u suradnji s gospodarstvenicima, provedbi treninga i promociji usluga centra. Kroz otvorenu raspravu i rad u grupama, centri su imali priliku razmijenili dosadašnja iskustva stečena provedbom projekata EuroCC i EuroCC 2, te su podijelili primjere uspješnih suradnji, kao i primjere poteškoća s kojima su se susreli u radu.

Ovogodišnji ASHPC2023 organizirali su nacionalni centri kompetencija za HPC iz Slovenije i Austrije u suradnji s Institutom informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM), Vienna Scientific Cluster (VSC), Slovenskom nacionalnom mrežom za superračunarstvo (SLING) i The Research Area Scientific Computing pri Sveučilištu u Innsbrucku.