Najava webinara: "EuroHPC - pristup europskim superračunalima"

04. 01. 2022.

Webinar "EuroHPC - pristup europskim superračunalima" organizira Sveučilišni računski centar (Srce) kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, a u okviru projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC". Ovaj webinar pružit će uvid u rad EuroHPC JU-a te u projekt EuroCC, a dati će i najbitnije informacije potrebne za prijavu pristupa resusima dostupnim kroz pozive EuroHPC-a.

Misija Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) jest uspostaviti i održavati integriranu vrhunsku superračunalnu i podatkovnu infrastrukturu te visoko konkurentan i inovativan ekosustav računalstva visokih performansi u EU-u. U prvoj fazi planirana je uspostava tri predeksaskalarna i pet petaskalarnih superračunalnih sustava. Cilj projekta EuroCC je uspostava mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice EuroHPC JU, a Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) je središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima.

Poziv za prijavu pristupa je otvoren za sva područja znanosti, javnog i privatnog sektora, a predloženi projekti bi trebali biti osmišljeni s ciljem napretka i inovacija u svojim područjima. Računalni resursi za koje je otvoren poziv su: Vega (Slovenija), MeluXina (Luksemburg), Discoverer (Bugarska), Karolina (Češka) i LUMI (Finska).

Webinar "EuroHPC - pristup europskim superračunalima" je za polaznike besplatan, a održat će se 18. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati, putem sustava za webinare Srca.

Namijenjen je svima koji su zainteresirani za ostvarivanje prava pristupa superračunalima dostupnim kroz EuroHPC JU, a prijave su moguće od 10. siječnja 2022. godine.

Dodatne informacije o prijavi na webinar možete pronaći na stranici webinara Srca.