Održana konferencija Srce DEI 2022

11. 04. 2022.

Konferencija Srce DEI, koju Sveučilišni računski centar (Srce) organizira i kao konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), održala se 6. i 7. travnja u hibridnom obliku.

U programu ovogodišnje konferencije sudjelovalo je više od 400 sudionika koji su ju pratili uživo ili online, a više od 30 izlagača održalo je ukupno 27 predavanja. Na četiri foruma u raspravama je sudjelovalo 16 stručnjaka iz različitih znanstvenih područja, visokog obrazovanja i privatnog sektora.

Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorio ravnatelj Srca Ivan Marić, nakon čega su slijedila dva pozvana predavanja i Forum čelnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. U Forumu čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sudionici su iznijeli svoja viđenja o budućnosti sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ali i šire te su se složili da je za daljnji napredak neophodna suradnja visokih učilišta i znanstvenih instituta s infrastrukturnim ustanovama i usmjerenost na izgradnju zajedničkih resursa koji će znanstvenicima, nastavnicima i istraživačima omogućiti bavljenje njihovom temeljnom aktivnošću.

U okviru tematskog bloka „HR-ZOO i napredno računanje“ predstavljene su tehničke karakteristike nove infrastrukture za napredno računanje koja će biti uspostavljena završetkom projekta HR-ZOO kao i rezultati istraživanja o potrebama za znanstvenim softverom. Također, predstavljene su prepreke s kojima se susreću korisnici HPC tehnologija prije korištenja same infrastrukture te kako te prepreke lakše savladati. Sudionici foruma „Napredno računanje“ složili su se da upravo korištenje naprednih računalnih resursa omogućava našim znanstvenicima da se stave uz bok znanstvenicima iz ostatka Europe i svijeta. U sklopu ovog tematskog bloka, Nadica Ćurić-Segarić iz Srca je predstavila Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC), njegovu ulogu i dosadašnje aktivnosti i uspjehe.

Drugi dan konferencije stavio je naglasak na teme kao što su umjetna inteligencija, vrednovanje nastave u online okruženju, odnos znanosti i podataka, uvođenje plana upravljanja istraživačkim podacima, predstavljene su prednosti uporabe jedinstvenog europskog studentskog identifikatora i virtualne iskaznice na razini cijele EU te je održana rasprava o informacijskim izazovima za europska sveučilišta.

U programu konferencije po prvi puta sudjelovalo je i 12 poster-prezentacija, a svoju poster-prezentaciju na Srce DEI konferenciji imao je i HR HPC CC.

Poster-prezentacija
Poster prezentacija HR HPC CC-a na Srce DEI konferenciji