Održana radionica Srca o korištenju računalnog klastera Isabella

14. 02. 2022.

Sveučilišni računski centar (Srce) je, kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 27. siječnja 2022. godine održao online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella" za studente kolegija "Računarstvo u Geofizici" na Geofizičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim studenata, radionici su prisustvovali i suradnici sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, te Državnog Hidrometeorološkog Zavoda.

U okviru radionice sudionicima su putem jednostavnog pokaznog primjera napisanog u programskom jeziku Fortran predstavljene osnove korištenja računalnog klastera Isabella. Stručnjaci Srca pojasnili su im sve stadije tipične interakcije koji su se odvijali uživo na klasteru Isabella, a to su spajanje, postavljanje okoline, podnošenje posla i analiza rezultata. Tijekom prezentacije bilo je govora i o iskustvu korištenja HPC resursa za potrebe Geofizičkog odjela, s naglaskom na meteorologiju. Na kraju prezentacije predstavljeni su i primjeri korištenja aplikacija za potrebe geofizičkih istraživanja, među kojima je spomenuta i seizmološka studija izrađena uz pomoć klastera Isabella.

Radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.