Otvorene prijave za EUMaster4HPC studijski program

25. 02. 2022.

EUMaster4HPC, prvi paneuropski diplomski studijski program računarstva visokih performansi (HPC), otvorio je prijave za prvu grupu zainteresiranih studenata. Financiran od strane Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU), studij će povezati akademsku izvrsnost s trenutnim i budućim izazovima europskih poduzeća, industrije i javnog sektora u multidisciplinarnom području HPC-a. Modularni kurikulum i partnerstvo s europskom HPC industrijom pružit će studentima specifične kvalifikacije i odlične karijerne prilike u području HPC-a.

Od rujna 2022. godine, osam europskih sveučilišta nudit će EUMaster4HPC tečajeve prvoj grupi od 50 studenata:

Fokus EUMaster4HPC studijskog programa je na akademskoj izvrsnosti te na jakim vezama s industrijom i vodećim stručnjacima u HPC području, osiguravajući studentima kompetencije i znanja za rješavanje izazova europskog HPC ekosustava u tranziciji prema „digitalnoj Europi“. Ovaj jedinstveni paneuropski studijski program pružit će koordinirani pristup HPC obrazovanju i osposobljavanju u Europi, te bi taj pristup u budućnosti mogla usvojiti i druga sveučilišta. Poseban naglasak stavljen je i na mobilnost studenata i predavača, čime će se polaznicima omogućiti brzo stjecanje iskustva kroz praksu i angažman u europskim superračunalnim centrima.

Više detalja o studijskom programu:

Konzorcij EUMaster4HPC studijskog programa predvođen je koordinatorom – Sveučilištem u Luksemburgu, a sastoji se od europskih sveučilišta, istraživačkih superračunalnih centara i industrijskih partnera. Konzorcij je odabran je nakon Poziva EuroHPC-2020-03 “Training and Education in HPC”. S ukupnim proračunom od 7 milijuna EUR, konzorcij će razviti i provoditi zajednički nastavni plan i program HPC-a te stvoriti mrežu suradnje koja će jačati europski HPC ekosustav i ubrzati upotrebu HPC-a u akademskoj zajednici i industriji.

Ovaj program je dio šire strategije EuroHPC JU-a za proširenje upotrebe HPC infrastrukture i potporu razvoju ključnih HPC vještina, obrazovanja i osposobljavanja za europsku znanost i industriju.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici EuroHPC JU-a.