Najava webinara "Researcher Talk: Discover how Academic Researchers are Using DrugBank data"

01. 08. 2022.

Drugbank Academic Research Webinar pod nazivom "Researcher Talk: Discover how Academic Researchers are Using DrugBank data", koji će se održati u četvrtak, 4. kolovoza 2022. godine u 16:00 sati (CET), predstavit će projekt “VINI in silico model of cancer” pod vodstvom dr.sc. Draška Tomića, kojem je odobren pristup EuroHPC superračunalu VEGA.

Dr. sc. Draško Tomić, iz Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, dati će pregled “VINI in silico model of cancer”, razjasniti u kojim slučajevima ga treba koristiti, objasniti važnu ulogu DrugBank online baze podataka u njegovom razvoju te dati odgovore na mnoga druga pitanja.

VINI je računalna aplikacija visokih performansi. Za virtualni probir lijekova VINI koristi takozvanu "pathway-based, multi-drug" strategiju, uz mogućnost analiziranja prenamjene postojećih lijekova i otkrivanja mogućih novih lijekova. Za prenamjenu lijekova VINI koristi njihove strukture iz DrugBank Online* baze podataka, dok se za otkrivanje mogućih novih lijekova oslanja na PubChem bazu podataka. Budući da je VINI također i in silico model raka, može se koristiti i za računalnu analizu glavnih obilježja raka te za testiranje raznih hipoteza povezanih s rakom. 

Točnost VINI modela uspješno je potvrđena usporedbom s rezultatima kliničkih ispitivanja lijekova protiv raka te s eksperimentalnim rezultatima iz NCI (National Cancer Institute) baze. Također, model je primijenjen na samom početku izbijanja pandemije COVID-19 kako bi predvidila najperspektivniju trostruku kombinaciju postojećih antivirusnih lijekova protiv virusa SARS-Cov-2.

Na ovo događanje možete se prijaviti putem sljedeće poveznice.

 

*DrugBank Online je sveobuhvatna online baza podataka s besplatnim pristupom koja sadrži informacije o lijekovima i njihovim ciljevima. DrugBank Online kombinira detaljne podatke o lijekovima (kemijske, farmakološke i farmaceutske) sa sveobuhvatnim informacijama o ciljanim lijekovima (slijed, struktura, metabolička putanja). DrugBank Online ima široku primjenu u industriji lijekova od strane medicinskih kemičara, farmaceuta, liječnika, studenata, ali i šire javnosti. Zbog svog širokog opsega, sveobuhvatnog referiranja i detaljnih opisa podataka, DrugBank Online omogućuje veliki napredak u industriji medicine temeljene na podacima. Korisnici iz akademske zajednicemogu podnijeti zahtjev za besplatnu licencu za određene slučajeve korištenja, dok svi ostali korisnici mogu zatražiti licencu koja se plaća.