20 godina računalnog klastera Isabella i HPC-a u Srcu

18. 05. 2022.

20 godina Isabelle

Sveučilišni računski centar (Srce) je 18. svibnja 2022. godine održao proslavu 20 godina računalnog klastera Isabella, kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu. Proslavi su prisustvovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici vodećih znanstvenih i istraživačkih ustanova u RH, znanstvenici i istraživači - korisnici računalnog klastera Isabella i predstavnici medija.

Srce je prije 20 godina akademskoj zajednici stavilo na raspolaganje računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima te potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti. Od tada, Isabella je jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja Srca Ivana Marića, zamjenik ravnatelja Dobriša Dobrenić u svojem je izlaganju predstavio što se sve događalo s Isabellom i računarstvom visokih performansi (HPC) u Srcu tijekom svih ovih godina. Isabella je u tih 20 godina prošla kroz brojne nadogradnje - od početnih nakupina standardnih korisničkih računala, preko snažnih poslužitelja povezanih posebnom brzom međumrežom, do najnovijih grafičkih procesora.

Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100, 16 TB radne memorije i 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Inifinband koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s.

Više informacija o proslavi 20. godišnjice Isabelle možete pronaći na službenim stranicama Srca.