Održane radionice o korištenju računalnog klastera Isabella

02. 12. 2021.

Sveučilišni računski centar (Srce) je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, održao dvije online radionice "Korištenje računalnog klastera Isabella": prvu radionicu od 15. do 16. Studenog 2021. godine za grupu od 12 znanstvenika sa sedam znanstvenih ustanova te drugu radionicu 1. i 2. prosinca 2021. godine za 11 znanstvenika sa devet znanstvenih ustanova.

Radionice su održane u okviru projekta „National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC“, a bille su namijenjene korisnicima početnicima na kojima su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, na radionicama su prikazani i primjeri korištenja aplikacija koje su prijavljeni korisnici naveli kao aplikacije koje koriste ili planiraju koristiti u budućnosti: FastQC, Structure i Gaussian aplikacije tokom prve radionice te GromacsMrBayesORCAQuantum Espresso i Gaussian tokom druge radionice. Ove aplikacije su također dostupne svim korisnicima na računalnom klasteru Isabella.

Za izvođenje radionica korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Radionice su održane u online okruženju putem usluge webinara Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.