Hrvatski centar kompetencija za HPC ima novi logotip

07. 12. 2021.

Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) od danas ima novi logotip.

HR_HPC_CC

HR HPC CC je mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture. Centar pridonosi osnaživanju postojećih i razvitku novih kompetencija iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), ali će stvoriti i pretpostavke za sinergijsko djelovanje na izgradnji politika, financiranja i upravljanja resursima u druga dva područja: analizi velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i tehnologiji umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI).

U skladu s time, u novom logotipu Centra jasno se mogu identificirati detalji usmjereni na industriju, velik broj mogućnosti koje pruža upotreba HPC tehnologija, ali i kompleksnost samog pojma računarstva visokih performansi. U dizajnu dominiraju elementi spomenute visoke tehnologije, posebice elementi modeliranja i simulacije, napredne analize podataka i vizualizacije koji se koriste za podatkovno intenzivne zadatke.

Novi logotip je izrađen u sklopu projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC, s kojim je i vizualno povezan. Moderan dizajn logotipa Centra naglašava doprinos Centra izgradnji europskog HPC ekosustava i provedbi HPC inicijative Europske komisije.

Na uspostavi Centra rade: Srce u ulozi voditelja konzorcija i nacionalnog partnera na projektu te Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (FERIT), Sveučilište u Rijeci (UNIRI), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH) i Institut Ruđer Bošković (IRB) u ulozi povezanih trećih strana Srca. Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje podršku hrvatskim institucijama u provedbi projekta te osigurava nacionalni udio sufinanciranja projekta.