EuroHPC superračunalo Discoverer započelo s radom

22. 10. 2021.

Discoverer_inaugurationIzvor fotografije: https://sofiatech.bg/en/gallery/#gallery-6161554884c12-2

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel u Sofiji je 21. listopada 2021. godine službeno pustila u rad Discoverer, bugarsko superračunalo Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU). Na svečanosti su sudjelovali i bugarski ministar obrazovanja i znanosti prof. Nikolay Denkov, zamjenik ministra gospodarstva Krassimir Kiryakov, zamjenik gradonačelnika Grada Sofije Doncho Barbalov te izvršni direktor EuroHPC JU-a Anders Dam Jensen.

Ovaj novi petascale sustav, ukupne računalne snage od 4,5 PFLOPS, temelji se na tehnološkoj infrastrukturi BullSequana XH2000 (Atos). Vrijednost investicije iznosi oko 11,5 milijuna eura, a financirana je zajedničkim ulaganjem EuroHPC JU-a i Republike Bugarske. Discoverer se na ljestvici TOP500 najmoćnijih superračunalnih sustava na svijetu nalazi na 91. mjestu.

Pristup resursima novog superračunala zajednički će omogućavati EuroHPC JU i Republika Bugarska. Discoverer će pružati HPC usluge korisnicima u Bugarskoj, regiji jugoistočne Europe i Europe u cjelini, a podržat će razvoj aplikacija u znanosti, javnom sektoru i industriji te u raznim područjima poput zdravstva, farmacije, ekologije, klimatologije, poljoprivrede imnogih drugih.

“Uz superračunalo Discoverer, Bugarska može poticati istraživanje i bolje se integrirati u paneuropske inovacijske ekosustave. Time će se potaknuti istraživanja u područjima poput medicine, industrije ili sigurnosti. Ovo novo superračunalo pomoći će europskim korisnicima u pokretanju istraživanja i inovacija, bez obzira na to gdje se nalazili u Europi”, izjavila je Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

“Drago mi je što mogu zaželjeti dobrodošlicu Discovereru u našu rastuću obitelj EuroHPC superračunala, zahvaljujući neumornom radu Sofia Tech Parka. Puštanjem Discoverera u rad bliže smo ostvarenju našeg cilja, a to je da Europa postane globalni lider u računalstvu visokih performansi. Njime će se značajno povećati trenutno dostupna računalna snaga u Europi te će se potaknuti inovacije, osnažiti istraživanja i podržati digitalni suverenitet Europe”, naglasio je Anders Dam Jensen, izvršni direktor Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi.

Više o službenom pokretanju superračunala Discoverer možete pronaći na stranicama EuroHPC JU-a.