Održan EuroHPC Summit Week 2021/EHPCSW

09. 04. 2021.

EuroHPCIzvor fotografije: https://events.prace-ri.eu/event/1018/

EuroHPC Summit Week 2021, održan od 22. do 26. ožujka 2021. godine, redoviti je godišnji sastanak koji okuplja sve članove HPC ekosustava, od dobavljača tehnologije i HPC infrastrukture do znanstvenih i industrijskih korisnika HPC sustava u Europi.

Summit je u potpunosti održan u virtualnom okruženju, a organizatori su Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), European Technology Platform for High-Performance Computing (ETP4HPC) te EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC), udruženje kroz koje je predstavljena i Europska komisija. Logistička organizacija summita podržana je od strane domaćina Fundação para a Ciência e a Tecnologia - Computação Cientifica Nacional (FCT-FCC) iz Portugala.

Kroz pet dana održano je niz tematskih radionica podijeljenih u pet tematskih skupina:

  • EuroHPC dan - pregled HPC sustava u Europi koji su predviđeni za puštanje u funkciju ove i početkom slijedeće godine;
  • Dan industrije – pregled industrijskih aplikacija u HPC okruženju te pregled znanstvenih projekata orijentiranih na industrijski napredak, uz pregled PRACE usluga za industriju;
  • COVID-19  dan – teme obrađuju COVID-19 i projekte koji se oslanjanju na HPC u borbi protiv pandemije;
  • Dan znanosti – pregled znanstvenih izazova i uspjeha u HPC, Data Science i AI okruženju;
  • Dan HPC ekosustava – perspektiva daljnjeg razvoja HPC ekosustava.

Raznolikost znanstvenih predavanja se ogleda i u primjerima predavanja kao što su modeliranje oceana (znanstvena domena oceanografija) i kaotični život majoneze (znanstvena domena fizika čestica) te primjene ovih rezultata u industriji (pomorstvo i kozmetička industrija).

U sklopu zadnjeg dana ovog događaja, održana je i radionica pod nazivom HPC edukacije i treninzi. HPC kao strateški alat za povećanje europske konkurentnosti podrazumijeva ulaganje, ne samo u infrastrukturu, aplikacije i istraživanje i razvoj, već postoji i snažna potreba za ulaganjem u razvoj vještina radne snage koja podupire ovaj ekosustav. Radionica je bila fokusirana na HPC obrazovanje i obrazovanje među zemljama članicama EU13, s pregledom postojećih programa, ciljanih zajednica i industrije te budućih obrazovnih potreba.

Ispred Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi na ovoj radionici sudjelovao je prof.dr.sc. Goran Martinović, voditelj projektne aktivnosti Edukacija i razvoj vještina u sklopu EuroCC projekta.
Prof. Martinović je prezentirao najnovije rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama iz područja računarstva visokih performansi, koje je provedeno u periodu od 5. do 15. ožujka 2021. godine.

Pronađite više informacija o rezultatima istraživanja o obrazovnim potrebama.